Verrijk je notities met takenlijsten
Markdown inschakelen
Allereerst is het belangrijk om Markdown in te schakelen. Doe je dit niet, kan je deze functies niet toepassen in je notitielijsten. Inschakelen kan via Instellingen > Configuratie in de sectie Opdrachten en handelingen.
Let op: Markdown zal enkel beschikbaar zijn in opdrachten die je daarna aanmaakt. Zo kunnen we vermijden dat je notities van oude opdrachten plots een willekeurige opmaak krijgen. Heb je reeds aanpassingen gedaan door bijvoorbeeld een takenlijst aan te maken en schakel je nadien deze functionaliteit uit, dan blijft die takenlijst wel nog actief. Het in- en uitschakelen werkt in twee richtingen.
Tekstopmaak
Heb je Markdown ingeschakeld, dan kan je beginnen met het aanpassen van je tekstopmaak in de notities. Wil je een tekstdeel ‘vet’ maken, dan typ je het woord tussen telkens twee **. Typ je bijvoorbeeld **climapulse**, dan zal dit als climapulse in het vet verschijnen. Tekst die je schuin of cursief wil weergeven plaats je tussen telkens een lage streep _, bijvoorbeeld _climapulse_ zal cursief verschijnen. Wil je een schuine tekst in het vet, dan typ je **_climapulse_**. Tot slot maak je een titel aan door drie #’s voor dit woord te schrijven.
Een opsomming en takenlijsten
Belangrijk is dat je je eigen notities en die van opdrachten ordelijk weergeeft. Het gebruik maken van lijsten of opsommingen zal je daar eenvoudig bij helpen. Je kan een gewone lijst aanmaken door een streepje ‘-’ te typen voor de tekst. De tekst zal nadien verschijnen in bulletpoints. Wil je een genummerde lijst maken, typ je voor de tekst het nummer met daarachter een punt. Kan je een opdracht opdelen in verschillende taken, maak dan gebruik van interne takenlijst. Deze kan je maken door ‘-[ ]’ te plaatsen voor het woord. Is er een taak voldaan, dan typ je tussen de haakjes een X. Deze zal dan verschijnen als een ingevulde taak.
Hoe ziet dit er dan uit?
In onderstaand voorbeeld zie je links de reeds besproken toepassingen. Rechts zie je de voorbeeldweergave. In realiteit staan switch je tussen beide tabs; ze staan niet naast elkaar zoals hier weergeven.
Moet je dit nu altijd zelf gaan typen? Neen, uiteraard niet. Je kan eenvoudig gebruik maken van enkele knoppen in de toolbar. In het linker scherm, op onderstaande foto, zie je bovenaan sneltoetsen om je tekstopmaak aan te passen. Verder kan je op voorhand “sjablonen” aanmaken. Wil je meer weten over hoe je een sjabloon op voorhand kan aanmaken? Klik dan hier.
Hou er wel rekening mee dat je taken niet kan afvinken in de detailversie van een opdracht. Hoewel dit ontegensprekelijk handig is als je een taak wil manipuleren, wordt het zo te gemakkelijk om ongewild taken aan- en uitvinken.
Status
Het toevoegen van takenlijsten in interne notities geeft je een duidelijk overzicht van welke taken al dan niet voldaan zijn. Bovendien worden deze takenlijsten ook gebruikt om een status weer te geven bij de lijst van opdrachten. Als je een takenlijst toevoegt, zie je rechts onderaan in het volledige overzicht een statusbalk verschijnen. In dit voorbeeld weet je meteen dat er twee van de vier taken voldaan zijn. Heb je in een bepaalde opdracht geen interne takenlijst toegevoegd, dan gaat hier geen status verschijnen.
We hebben er voor gekozen om deze status wat meer op de achtergrond te houden. Je zal merken dat het aanwezig is, maar het zal niet alle aandacht naar zich toe trekken. Wanneer alle taken uit de interne notities zijn afgevinkt verdwijnt de status, zodat je vlot het onderscheid kan maken.