Koelinstallaties: wat verandert er vanaf 1 januari 2020?

De Europese regelgeving rond het gebruik van koelinstallaties voorziet vanaf 1 januari 2020 een aantal wijzigingen. Vanaf 2022 gelden daarenboven nog strengere regels. In dit artikel leggen we uit wat er verandert.

 

De Europese regelgeving rond het gebruik van koelinstallaties voorziet vanaf 1 januari 2020 een aantal wijzigingen. Vanaf 2022 gelden daarenboven nog strengere regels. In dit artikel leggen we uit wat er verandert.

Verstrenging regels vanaf 2020

Commercieel gebruik van nieuwe koelkasten en vriezers

Vanaf 1 januari 2020 geldt er een verbod op het commercieel gebruik van nieuwe koelkasten en diepvriezers die werken op F-gassen met een GWP-waarde van 2500 of meer. Zoals je waarschijnlijk wel al weet valt R-404a hieronder, maar ook koelmiddelen als R-507a of R-422a zullen niet meer toegepast mogen worden. Let wel: het toepassingsgebied betreft hermetisch afgesloten apparatuur bestemd voor commercieel gebruik.

F-gassen gebruiken bij service of onderhoud

Voor de service of het onderhoud van koelinstallaties mogen vanaf 1 januari 2020 ook geen F-gassen meer gebruikt worden die een GWP-waarde van 2500 of meer hebben. Je mag installaties dus niet meer bijvullen met koelmiddel, tenzij het gaat om gerecycleerd of geregenereerd F-gas. Vanaf 2030 worden ook gerecycleerde en geregenereerde F-gassen verboden.

Koelmiddel voor mobiele airco’s

Voor verplaatsbare klimaatregelingsapparatuur gelden vanaf 2020 nog strengere regels dan voor koelinstallaties. Als deze verplaatsbare apparatuur na 31/12/2019 op de markt komt, mag het enkel koelmiddel bevatten met een GWP-waarde lager dan 150.

Verstrengde wetgeving vanaf 2022

De wetgeving rond koelinstallaties wordt vanaf 2022 bovendien opnieuw verstrengd. De GWP-waarde van HFK’s mag vanaf dan niet hoger zijn dan 150, als het nominaal koelvermogen van de installatie 40 kW of meer bedraagt.

Meer weten?

Voor vragen over de wijzigende wetgeving mag je ons steeds contacteren. Alle details over de nieuwe wetgeving kan je ook terugvinden op de site van de Vlaamse overheid. Volg zeker onze Facebook- en LinkedInpagina om op de hoogte te blijven van meer nieuws.